Wie is Ravan?

Ravan ook wel Ravana is een demonenvorst uit de Hindoeïstische mythologie en wordt beschreven in de Ramayana. Hij staat voor het kwaad. Ravan is de onkwetsbare koning van Lanka (Sri Lanka).

Een bekend verhaal is dat van Ravan die als demon wordt gezien. Maar hij was een van de meest wijze mannen uit zijn tijd. Hij is de auteur geweest van vele filosofische geschriften en staat bekend als de schrijver van de Shiv Tandav Stotra, een van de meest bekende gebeden voor Shiv Bhagvaan. Deze strotra zult u ook horen en zien tijdens de theatervoorstelling. Maar toch staat hij ook erg bekend als de grote boosdoener, door de ontvoering van Sita. En ja, dit was niet goed. Hij was zo betoverd door haar schoonheid. Dat hij zichzelf niet meer was. Van Koning tot Demon.


De muren van deze stad zijn van goud opgetrokken door de scheppende god Vishvakarma, de bouwmeester van de goden. Ravana's zus Surpanaka wordt verliefd op Ram, maar hij (en zijn broer Laxman) wijst haar af. Ze valt zijn vrouw aan, maar wordt verminkt in de strijd die volgt (Laxman) snijdt de neus en oren af).

Ravan wil zijn zus wreken en ontvoert Sita, de vrouw van Ram. Hanuman spoorde Sita op.


Sita weigert met Ravana te trouwen, alhoewel hij dreigt haar te martelen. De demonen zien Hanuman en steken de staart van Hanuman in brand, maar dit deert hem niet en hij steekt het hele eiland in brand. Hanuman bouwt vanuit India een brug naar Lanka en Ram en zijn troepen zetten de aanval in. Ram wint en iedereen keert terug. Koning Ravan wordt verslagen.